Wykonanie
Dostałam tyle
pieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z
pieczarkami i
marchewką :)


Składniki na farsz:700 gramów
pieczarek3
marchewki1
jajko4-5 łyżek
bułki tartej1
cebula5 listków świeżej
bazyliisólpieprzzioła prowansalskiepapryka słodka mielona

Na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej125 gramów
margaryny Kasi1
jajko + 1
jajko do posmarowania pasztecików15 gramów świeżych
drożdży1/2 szklanki
jogurtu naturalnego
Najpierw przygotowujemy farsz, ale w pierwszej kolejności proponuję wyjąć z lodówki
margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciastoPodsmażamy na małym ogniu
cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki
Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach)
Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy w drobną kostkę). Ja oddzieliłam nóżki od kapeluszy i siekałam oddzielnie. Najpierw nóżki...


... a następnie kapelusze

Pieczarki wraz z
marchewką dusimy na odrobinie
oleju, na dużym ogniu. Z
pieczarek "wyjdzie"
woda, którą musimy zredukować, najlepiej zupełnie. Po zredukowaniu chwilę podsmażamy i doprawiamy

Przekładamy do
cebulki, dodajemy
jajko,
bułkę tartą oraz posiekane listki
bazylii - mieszamy. OdstawiamyTeraz robimy ciasto, ale najpierw nastawiamy piecyk na 180 stopniWszystkie składniki na ciasto ugniatamy i rozwałkujemyWycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem


Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiemPieczemy 25-30 minut, do zarumienienia



Smacznego:)W myśl akcji: