ßßß

Składniki na farsz:700 gramów pieczarek3 marchewki1 jajko4-5 łyżek bułki tartej1 cebula5 listków świeżej bazyliisólpieprzzioła prowansalskiepapryka słodka mielona
Na ciasto:3 szklanki mąki pszennej125 gramów margaryny Kasi1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików15 gramów świeżych drożdży1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Najpierw przygotowujemy farsz, ale w pierwszej kolejności proponuję wyjąć z lodówki margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciastoPodsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki
Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach)
Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy w drobną kostkę). Ja oddzieliłam nóżki od kapeluszy i siekałam oddzielnie. Najpierw nóżki...
... a następnie kapelusze
Pieczarki wraz z marchewką dusimy na odrobinie oleju, na dużym ogniu. Z pieczarek "wyjdzie" woda, którą musimy zredukować, najlepiej zupełnie. Po zredukowaniu chwilę podsmażamy i doprawiamy
Przekładamy do cebulki, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz posiekane listki bazylii - mieszamy. OdstawiamyTeraz robimy ciasto, ale najpierw nastawiamy piecyk na 180 stopniWszystkie składniki na ciasto ugniatamy i rozwałkujemyWycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem
Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiemPieczemy 25-30 minut, do zarumienienia

Smacznego:)W myśl akcji: