Wykonanie
Kiedyś robiłam te rurki bardzo często. Ale wtedy posługiwałam się wałkiem i folią aluminiową. Wychodziły takie bransoletki z posypką do chrupania :) Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie foremki do rurek z kremem.


Niewysokie, 8 cm mają. I postanowiłam je wypróbować. Super są!


Składniki: na ciasto:260 gramów
mąki pszennej110 ml
mleka15 gramów świeżych
drożdży3 łyżeczki
cukru1
jajko30 gramów
masła (ja dałam
margarynę, bo akurat nie miałam
masła)2 łyżki
oleju na posypkę:2 łyżki
cukru brązowego (ja nie
dawałam tym razem)2 łyżki
cukru białego2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki
migdałów w płatkach rozdrobnionych lub 3 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich (zarówno z
migdałami jak i z
orzechami włoskimi rurki są bardzo smaczne; ja dałam
migdały)



Do blendera włożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać

Następnie ciasto przełożyć na blat i zagnieść. Ciasto ma taką konsystencję, że nie ma potrzeby podsypywać blatu
mąkąCiasto obtoczyć w
oleju i przełożyć do miski - odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia

Nagrzać piecyk do 180 stopni CPo tym czasie wyjąć ciasto. Ja robiłam tak, że odkrawałam sobie po kawałku ciasta, wyrabiałam ten kawałek jeszcze raz rękami, wałkowałam i wycinałam paski szerokości ok. 2-2 , 5 cm


Każdą foremkę owijałam jednym paskiem... Te paski, które były trochę krótsze, nawijałam po dwie sztuki na jedną foremkę


... a następnie obtaczałam w posypce


Foremki ustawić pionowo na blasze i piec 8 minut


UWAGA! Jeśli nie macie foremek do rurek to nic nie szkodzi. Rozwałkowane ciasto kroicie na szerokie pasy, ok. 4 cm, folię aluminiową wycinacie na szerokość 10 cm i składacie na pół tak, aby szerokość miała 5 cm i nawijacie ją na wałek (kilkakrotnie, żeby nie była za miękka). Na tę folię nawijacie ciasto i obtaczacie w posypce dociskając lekko wałek. Następnie zdejmujecie z wałka folię wraz z
ciastem i układacie pionowo na blasze. Wówczas wyjdą Wam nie cienkie rurki, tylko szerokie bransoletki z posypką.


Smacznego! :)