Wykonanie
Fajnie tak porobić porządki w przepisach :) Ten dostałam jakieś 3 lata temu, więc trochę czasu juz minęło.Tak więc, żeby było inaczej, to
drób w postaci roladki zrobiłam :)
Kurczak nadziany...
kurczakiem oraz
porem i
cebulką. Do tego trochę
sosu sojowego - dosłownie kilka kropel. 3 lata temu r obiłam tę roladkę na Boże Narodzenie.Poza tym można ja przygotować na Sylwestra i podać np. z
sosem chrzanowym lub innym ulubionym.



Składniki:3
piersi z kurczaka1 łyżka
sosu sojowegokawałek
pora, ok. 10 cm1
cebula, może być czerwonaopcjonalnie można dodać
natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony
majeranek2 łyżki
śmietany 18%oliwa z oliwek do smażeniafolia aluminiowa do gotowania roladekPiersi oczyszczamy z błonek, myjemyJedną pierś tniemy na kawałki, wrzucamy do blendera dodając
śmietanę - miksujemy na gładką masę z
sosem sojowym
Dwie pozostałe piersi, oddzielnie, wkładamy pomiędzy folię spożywczą i cienko ubijamy
Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę,
pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę - podsmażamy z
majerankiem
Folię aluminiową smarujemy
oliwą i przekładamy na nią
mięsoMasę mieszamy dokładnie z
cebulką i
porem
Przekładamy masę na każdy ubity kawałek
mięsa i za pomocą folii aluminiowej zwijamy tworząc roladkę. Końce folii zwijamy w
cukierek :)

Zagotowujemy
wodę z
solą i do gotującej się
wody przekładamy roladki. Garnek lepszy większy tak, żeby obie roladki ugotować w tym samym czasie - gotujemy 25-30 minutRoladki wyjmujemy i kroimy w 1 cm plastry. Układamy na półmisek. Można podać z
chrzanem

Smacznego :)W myśl akcji: