Wykonanie
No cóż... Cukiernikiem to ja z pewnością nigdy nie zostanę :) ale tort w kształcie
kortu tenisowego postanowiłam zrobić. Tort był robiony z myślą o osobie, dla której tenis jest pasją.

Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie
kortu tenisowego.Przy okazji dowiedziałam się, że nie musi być zielony (miałam zmartwienie, że nie mam
zielonej galaretki), tylko ma być
pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na
pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :)Tort robiony był na wzór sernika na zimno, który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego
sera, poza tym musiałam sama zrobić
cukier puder.Może najpierw rada, jak zrobić
cukier puder? Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła
cukier puder ze zwykłego
cukru, który mieliła w młynku do
kawy. Tak więc odmierzamy potrzebną nam ilość
cukru-kryształu i teraz możemy na dwa sposoby zrobić z niego
cukier puder.Potrzebujemy młynek do
kawy . Ten sposób jest dużo szybszy i na pewno bardziej dokładny od innego sposobu, który opisałam w punkcie 2, a który zastosowałam w przypadku tego właśnie
tortu. Młynek trzeba najpierw bardzo dobrze wyczyścić, żeby nie miał w środku pozostałości po zmielonej
kawie (ja mam akurat dwa młynki, w jednym nigdy
kawa nie była mielona. Używam go tylko w przypadku gdy nie mam gotowego
cukru pudru. Do wyczyszczenia młynka możemy użyć pędzelka kuchennego z włosiem). Wsypujemy do młynka porcję zwykłego
cukru (ale nie pod nakrętkę - zostawiamy trochę miejsca od góry), zamykamy i po prostu mielimy od czasu do czasu potrząsając nim. Wyłączamy, przesypujemy do salaterki i wsypujemy kolejną porcję - i tak do wyczerpania potrzebnej nam ilości. A nawet, jeśli zmielimy trochę więcej, to przecież możemy go przesypać do szczelnie zamykanego pudełka, żeby nie nasiąkł wilgocią.Możemy zrobić
cukier puder w malakserze . Trwa to jednak dużo dłużej niż w młynku do
kawy nawet, jeśli w młynku kilka
razy powtarzamy czynność ze względu na jego małą pojemność. Tak więc do malaksera wsypujemy odmierzoną ilość zwykłego
cukru, włączamy na najszybsze obroty i miksujemy od czasu do czasu zaglądając do środka i psrawdzając na jakim etapie jest nasz
cukier puder. Trwać to może nawet ok. 5-7 minut. Nie spodziewajcie się jednak, że
cukier puder zrobiony w malakserze będzie tak drobniutki, jak z młynka do
kawy. Z malaksera będzie miał trochę grubsze ziarenka, ale też doskonale nadaje się do sernika na zimno. Ja zastowałam właśnie tę drugą opcję, z malakserem.
Cukier puder z tego urządzenia zdał egzamin na szóstkę :)

Składniki na niedużą formę o wymiarach mniej więcej 20x25 cm. Wyszło nam 9 porcji, bo akurat tyle było osób, więc specjalnie tak tort był krojony, ale myślę, że 12-13 porcji też wyjdzie. Będą po prostu trochę mniejsze. Nasze były naprawdę spore1 kg
serka w wiaderku - tym razem użyłam
sera śmietankowego President1,5 szkl.
cukru pudru - u mnie z malaksera :)40 g
żelatyny1
galaretka pomarańczowa1 całe opakowanie
cukru waniliowegokilka łyżek
wiórków kokosowychDodatkowo:forma aluminiowa prostokątna (może być również brytfanka prostokątna)folia spożywcza do wyłożenia formy alumioniowejsiatka po
włoszczyźnie :) spażona wrzątkiemdwa patyczki do szaszłykówPrzygotować
galaretkę w mniej niż 1/2 litra
wody. Odstawić do wystudzenia
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. ciepłej
wody, wymieszać i odstawićFormę wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu, że ja miałam formę aluminiową, to gdy sernik był gotowy, formę delikatnie pocięłam, a folia bardzo ładnie odeszła od sernika nie naruszając go
Cukier puder wymieszać z opakowaniem
cukru waniliowegoSer z
cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać
Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką)Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składnikówMasę
serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 45-60 minutPo 1h wyjąć sernik z lodówki i zalać
galaretkąPo ok. 30-45 minutach wyjąć sernik z lodówki i posypać wiórkami kokosowymi we wzór
kortu tenisowego


Teraz przugotujemy siatkę :) Spażoną wrzątkiem siatkę po
włoszczyźnie wycinamy na szerokość naszej formy (po umieszczeniu jej w serniku ma wyglądać jak na zdjęciu)Patyczki do szaszłyków skracamy mniej więcej na podwójną wysokość siatki w taki sposób, aby zaostrzoną końcówkę patyczka mozna było wetknąć głęboko w sernikPrzeplatamy przygotowane patyczki siatką i wbijamy w ciastoCiasto wkładamy ponownie do lodówki, żeby
galaretka mocniej się zsiadłaA
potem wbijamy dwie świeczki - jedna świeczka to jubilat:) a druga, na torcie przygotowanym przeze mnie to Roger Federer:) Jubilat "zgasił" najpierw Federera :)

Smacznego! :)