ßßß Cookit - przepis na Biorę udział w akcji:

Biorę udział w akcji:

nazwa

Wykonanie

No cóż... Cukiernikiem to ja z pewnością nigdy nie zostanę :) ale tort w kształcie kortu tenisowego postanowiłam zrobić. Tort był robiony z myślą o osobie, dla której tenis jest pasją.
Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego.
Przy okazji dowiedziałam się, że nie musi być zielony (miałam zmartwienie, że nie mam zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :)
Tort robiony był na wzór sernika na zimno, który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder.
Może najpierw rada, jak zrobić cukier puder? Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła cukier puder ze zwykłego cukru, który mieliła w młynku do kawy. Tak więc odmierzamy potrzebną nam ilość cukru-kryształu i teraz możemy na dwa sposoby zrobić z niego cukier puder.
Potrzebujemy młynek do kawy . Ten sposób jest dużo szybszy i na pewno bardziej dokładny od innego sposobu, który opisałam w punkcie 2, a który zastosowałam w przypadku tego właśnie tortu. Młynek trzeba najpierw bardzo dobrze wyczyścić, żeby nie miał w środku pozostałości po zmielonej kawie (ja mam akurat dwa młynki, w jednym nigdy kawa nie była mielona. Używam go tylko w przypadku gdy nie mam gotowego cukru pudru. Do wyczyszczenia młynka możemy użyć pędzelka kuchennego z włosiem). Wsypujemy do młynka porcję zwykłego cukru (ale nie pod nakrętkę - zostawiamy trochę miejsca od góry), zamykamy i po prostu mielimy od czasu do czasu potrząsając nim. Wyłączamy, przesypujemy do salaterki i wsypujemy kolejną porcję - i tak do wyczerpania potrzebnej nam ilości. A nawet, jeśli zmielimy trochę więcej, to przecież możemy go przesypać do szczelnie zamykanego pudełka, żeby nie nasiąkł wilgocią.
Możemy zrobić cukier puder w malakserze . Trwa to jednak dużo dłużej niż w młynku do kawy nawet, jeśli w młynku kilka razy powtarzamy czynność ze względu na jego małą pojemność. Tak więc do malaksera wsypujemy odmierzoną ilość zwykłego cukru, włączamy na najszybsze obroty i miksujemy od czasu do czasu zaglądając do środka i psrawdzając na jakim etapie jest nasz cukier puder. Trwać to może nawet ok. 5-7 minut. Nie spodziewajcie się jednak, że cukier puder zrobiony w malakserze będzie tak drobniutki, jak z młynka do kawy. Z malaksera będzie miał trochę grubsze ziarenka, ale też doskonale nadaje się do sernika na zimno. Ja zastowałam właśnie tę drugą opcję, z malakserem. Cukier puder z tego urządzenia zdał egzamin na szóstkę :)
Składniki na niedużą formę o wymiarach mniej więcej 20x25 cm. Wyszło nam 9 porcji, bo akurat tyle było osób, więc specjalnie tak tort był krojony, ale myślę, że 12-13 porcji też wyjdzie. Będą po prostu trochę mniejsze. Nasze były naprawdę spore
1 kg serka w wiaderku - tym razem użyłam sera śmietankowego President
1,5 szkl. cukru pudru - u mnie z malaksera :)
40 g żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 całe opakowanie cukru waniliowego
kilka łyżek wiórków kokosowych
Dodatkowo:
forma aluminiowa prostokątna (może być również brytfanka prostokątna)
folia spożywcza do wyłożenia formy alumioniowej
siatka po włoszczyźnie :) spażona wrzątkiem
dwa patyczki do szaszłyków
Przygotować galaretkę w mniej niż 1/2 litra wody. Odstawić do wystudzenia
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. ciepłej wody, wymieszać i odstawić
Formę wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu, że ja miałam formę aluminiową, to gdy sernik był gotowy, formę delikatnie pocięłam, a folia bardzo ładnie odeszła od sernika nie naruszając go
Cukier puder wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego
Ser z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać
Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką)
Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników
Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 45-60 minut
Po 1h wyjąć sernik z lodówki i zalać galaretką
Po ok. 30-45 minutach wyjąć sernik z lodówki i posypać wiórkami kokosowymi we wzór kortu tenisowego
Teraz przugotujemy siatkę :) Spażoną wrzątkiem siatkę po włoszczyźnie wycinamy na szerokość naszej formy (po umieszczeniu jej w serniku ma wyglądać jak na zdjęciu)
Patyczki do szaszłyków skracamy mniej więcej na podwójną wysokość siatki w taki sposób, aby zaostrzoną końcówkę patyczka mozna było wetknąć głęboko w sernik
Przeplatamy przygotowane patyczki siatką i wbijamy w ciasto
Ciasto wkładamy ponownie do lodówki, żeby galaretka mocniej się zsiadła
A potem wbijamy dwie świeczki - jedna świeczka to jubilat:) a druga, na torcie przygotowanym przeze mnie to Roger Federer:) Jubilat "zgasił" najpierw Federera :)
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/tort-kort-tenisowy-jak-zrobic-cukier.html