Wykonanie
Takie
ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć
mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na
schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc
mięso mielone i wypełniłam nim
ziemniaki:) Do tego podsmażona
pieczarka i
sałata z
jogurtem naturalnym. Pycha!

Składniki:1 kg większych
ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek)250 gramów
mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania)1
cebula1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
rozmarynu1 garść listków
bazyliiser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać
ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam)
sólpieprz
Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do
melona, ale można zwykłą łyżeczką do
herbaty)
Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania
mięsaW tym czasie obieramy
cebulę i siekamy - dodajemy do
mięsa, doprawiamy całość
pieprzem,
rozmarynem i
lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilęNagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C
Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka podsmażone
mięso z
ziołami (z pozostałych
ziemniaków, które mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki - są bardzo fajne do
piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) )Listki
bazylii posiekać. Jeśli chcemy
ziemniaki zrobić z
serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim
mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu
bazylią.
Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch
ziemniakówPrzełożyć
ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minutPodawać z ulubioną
sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie -
pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona.

Smacznego:)