Wykonanie
Jak zwykle zabielona
śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam
śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:)Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa
wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany
makaron (można z niego zrezygnować).Ot, cała filozofia:)

Składniki:30 dag
pieczarek4
ziemniaki1 nieduża
marchewka1
pietruszkakawałek
pora - ile? Wedle uznania2 garści
makaronu muszelki
przyprawy wedle uznania (u mnie
sól,
pieprz)1
kostka rosołowa drobiowa3 kopiaste łyżeczki
śmietany 18% - do zabielenia zupyWstawić
wodę na
makaron. Gdy
woda zacznie się gotować - wsypać
makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej
pieczarka przypomina...
pieczarkę:)
Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :)
Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię
pietruszki w zupie...
Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a
potem w drobne wiórki - przekładam do garnkaDodać
kostke rosłową,
przyprawy, zalac
wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składnikówZabielić
śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce, ziemniacznej na
boczku i ogórkowejDo kubeczka wlać 3 łyżeczki
śmietany i uzupełnić
wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to
śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby
śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćNa samym końcu, po wyłączeniu już gazu, przekładamy do zupy
makaronSmacznego :)