ßßß
Składniki:30 dag pieczarek4 ziemniaki1 nieduża marchewka1 pietruszkakawałek pora - ile? Wedle uznania2 garści makaronu muszelkiprzyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz)1 kostka rosołowa drobiowa3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupyWstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bokPieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:)Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnkaMarchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :)Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie...Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki - przekładam do garnkaDodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składnikówZabielić śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce, ziemniacznej na boczku i ogórkowejDo kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotowaćNa samym końcu, po wyłączeniu już gazu, przekładamy do zupy makaronSmacznego :)