ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Jak zwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:)
Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).
Ot, cała filozofia:)
Składniki:
30 dag pieczarek
4 ziemniaki
1 nieduża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora - ile? Wedle uznania
2 garści makaronu muszelki
przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz)
1 kostka rosołowa drobiowa
3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy
Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:)
Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :)
Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie...
Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki - przekładam do garnka
Dodać kostke rosłową, przyprawy, zalac wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości składników
Zabielić śmietaną. Opisywałam już jak się zabiela zupy m.in. przy pomidorówce, ziemniacznej na boczku i ogórkowej
Do kubeczka wlać 3 łyżeczki śmietany i uzupełnić wywarem z zupy - dokładnie wymieszać (ja to robię sprężynką). UWAGA: nigdy nie wlewamy zimnego do gorącego tylko gorące do zimnego. Jesli zrobimy odwrotnie to śmietana się zetnie i będzie nieładnie wyglądać! Następnie całość wlać do zupy jednocześnie mieszając, żeby śmietana ładnie się rozprowadziła w garnku. Doprowadzić do wrzenia - nie gotować
Na samym końcu, po wyłączeniu już gazu, przekładamy do zupy makaron
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/zupa-pieczarkowa.html