Wykonanie
Składniki :1
kurczak2
marchwi1
pietruszkakawałek
korzenia seleraporposiekana
natka pietruszki2
jajka ugotowane na twardo100 g
groszku konserwowego3 łyżki
żelatynyKurczaka wkładamy do dużego garnka z
wodą, zagotowujemy, po czym dokładam
włoszczyznę, solimy i całość gotujemy około 1,5 godziny, do momentu aż
mięso będzie miękkie.
Marchewkę wyciągamy z rosołu wcześniej, jak już będzie miękka i kroimy ją w drobną kostkę.
Kurczaka po wyjęciu studzimy, oddzielamy
mięso od kości, skóry, chrząstek i dzielimy na małe kawałki.
Jajka gotujemy w międzyczasie na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gorący rosół odcedzić i doprawić
solą oraz
pieprzem.
Żelatynę bardzo dokładnie mieszamy z bardzo gorącym rosołem w proporcji 3 łyżki
żelatyny na 0,8 l rosołu.Na dnie każdej salaterki układamy liść
natki pietruszki, 3 ćwiartki
jajka, pokrojoną
marchewkę groszek, a na to
mięso i całość zalewamy rosołem wymieszanym z
żelatyną. Odstawimy do stężenia w chłodne miejsce, a następnie wkładamy do lodówki.