Wykonanie
Składniki :spód :125 g
herbatników60 g
masła1 łyżeczka
aromatu cytrynowegomasa serowa :500 g
serka śmietankowego150 g
cukru pudru3 duże
jajka3 duże
żółtka150 ml kwaśnej
śmietanysok i skórka z 2
limonek
Herbatniki rozgniatamy na proszek lub blendujemy, a następnie dodajemy
masło i
kakao.Całość mieszamy, aż powstanie wilgotna masa, którą wykładamy, dociskając, spód formy o średnicy 23 cm.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Serek przekładamy do miski, miksujemy 30 sekund, aby był jednolity i bardziej puszysty, a następnie dodajemy
cukier i
kakao.
Potem dodajemy całe
jajka, a następnie
żółtka i na koniec kwaśną
śmietaną. Wreszcie dodajemy sok i skórkę startą z
limonek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, uderzamy formą o blat kilkakrotnie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut do godziny. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już wystudzony wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy pokrojoną na ćwiartki lub plasterki
limonką.