Wykonanie
BEZ
masła,
jajek,
margaryny, spulchniaczy, pszenicy i
cukru. Niemożliwe? A jednak!Składniki (ok. 18 szt)1 puszka
mleka kokosowego (220 ml)3 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1/3 szklanki
suszonych owoców (ja użyłam suszonych
jagód)1/3 szklanki pokrojonych
orzechów włoskich1/4 szklanki ziaren
sezamu1/3 szklanki pokrojonych
daktyli1/3 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej2-3 łyżki
syropu z agawy2 łyżki mieszanki
przyprawy do piernika
Mleko podgrzewam w rondlu, do momentu gdy uzyska całkowicie płynną konsystencję. Do miski wsypujemy
płatki owsiane i dodajemy ciepłe
mleko. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut żeby nasiąknęły.Po tym czasie do
płatków dodajemy resztę składników, łącznie z
przyprawą i
mąką. Jeśli używacie większych
suszonych owoców jak np.
moreli czy
śliwek to wcześniej należy pokroić je w drobną kostkę. Całość mieszamy dokładnie dłonią, wyrabiając lekko masę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 195 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi formujemy kulki małego
jajka kurzego. Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po wyjęciu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.