Wykonanie
Składniki:spód brownie:65 g ciemnej
czekolady65 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru1
jajko40 g
mąkimasa serowa:1 kg
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie3 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru5
jajek80 ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
aromatu waniliowegokrem
waniliowy:75 g
masła3 szklanki
cukru pudru60 ml 1/4 szklanki
mleka1,5 łyżeczki
aromatu waniliowegododatkowo:
czekoladowe jajkaspód brownie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 C.
Czekoladę łamiemy na kostki, roztapiamy i chwilę studzimy (ma być lekko ciepła).
Masło ucieramy z
cukrem na puch. W innej misce ubijamy
jajko na pianę.Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką: najpierw utarte
masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą
mąką, a na koniec z ubitym
jajkiem. Gładką masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 6 - 8 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.masa serowa: do misy miksera wkładamy
ser twarogowy razem z
mąką. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy
cukier cały czas miksując na małych obrotach, aby nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno
jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec dodajemy ze
śmietankę i
aromat waniliowy.Masę wylewamy na gotowy
czekoladowy spód. Tortownicę z sernikiem owijamy szczelnie 2-3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy do większej formy do pieczenia, w którą wlewamy wrzącą
wodę (z jednego czajnika). Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Sernik studzimy krok po kroku: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy go w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy sernik i całkowicie studzimy, następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin.krem: W misce miksujemy
masło aż będzie puszysta. Stopniowo dodajemy 1,5 szklanki
cukru pudru. Stale mieszając, powoli dodajemy
mleko i
aromat waniliowy. Powoli dodajemy resztę
cukru. W razie potrzeby, dodajemy więcej
mleka, aby masa nabrała konsystencji odpowiedniej do smarowania. Przed podaniem sernik smarujemy równą warstwą kremu i dekorujemy czekoladowymi
jajkami.