ßßß
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Banana obieramy i miażdżymy widelcem, a orzechy siekamy nożem. W małej misce mieszamy orzechy pecan, cynamon i cukier. W dużej misce, ubijamy ser, miękkie masło i 2/3 szklanki cukru, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Dodajemy jajko. A po chwili puree z banana i wanilię. Całość dokładnie mieszamy. W innej misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy do bananowej mieszaniny, miksując na niskich obrotach,do połączenia.karmel : Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy oba składniki często mieszając, na małym ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększamy ogień i grzejemy dalej. Po doprowadzeniu składników do wrzenia ponownie zmniejszamy ogień i przestajemy mieszać. Od czasu do czasu poruszamy naczyniem by równomiernie zmieniał kolor. Jeśli chcemy uzyskać delikatny smak, karmel należy wyłączyć w momencie przybrania jasnej barwy. Jeśli smak karmelu ma być wyrazisty i mocny, karmel o ciemnej barwie będzie bardziej odpowiedni. W momencie uzyskania oczekiwanego koloru karmelu, naczynie z karmelem wstawiamy do pojemnika z zimną wodą (np. do zlewu). Zostawiamy do przestudzenia. Pamiętajmy iż gorący karmel mocno parzy, nie wkładajmy więc do garnka palca by go spróbować. ;)Do masy wsypujemy 1/4 kubka mieszaniny z orzechami pecan. Łyżką wykładamy połowę ciasta do przygotowanych papilotek. Przygotowany karmel dodajemy do każdej papilotki (około łyżeczki do każdej). Na wierzch wykładamy resztę mieszaniny z bananem. Jeśli chcemy, na wierzch każdego muffina przed upieczeniem kładziemy po 2 cienkie plasterki banana i posypujemy pozostałymi orzechami.