Wykonanie
Quinoa, czyli komosa ryżowa, w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik
ryżu i
kasz. Jak zatem przygotować pyszny posiłek z komosy?Proponuję Wam dziś przepis na tą zdrową i łatwą w przygotowaniu
sałatkę quinoa. Spróbujcie jej kiedyś bo na prawdę warto!Składniki (na 4 porcje):300g quinoa200g opakowanie
brokułów200g
ser feta, rozkruszonego1 duża garść nasion dyninasiona z 1
granatu1 duża garść liści
mięty, z grubsza posiekanej1 duża garść
liści pietruszki, z grubsza posiekanej4/3 dojrzałe
pomidory, obrane i posiekane1 pęczek
dymki, drobno pokrojony3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
soku z cytryny
Gotujemy quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia w dużej misce. Tymczasem
brokuły możemy pociąć na małe kawałki i lekko podgotowujemy, aż zmiękną (4-5 minut będzie ok), i także pozostawiamy do ostygnięcia.Rozgrzewamy małą patelnię i lekko prażymy nasiona dyni aż będą lekko chrupiące. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.Quinoa i
brokuły mieszamy razem wraz z
fetą, nasionami
granatu,
ziołami,
pomidorami,
cebulą dymką,
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny. Doprawiamy z odrobiną
soli, (pamiętajcie, że
ser feta i tak już ma dość słony smak) i dodajemy jeszcze świeżo mielony
pieprz. Mieszamy razem, aż wszystko będzie połączone i albo serwujemy natychmiast lub przechowujemy w lodówce.