Wykonanie
Słodkie, puszyste, rozpływające się w ustach – oto trzy powody, dla których powinnaś wypróbować zaprezentowane przez nas dzisiaj danie. Karmelowo-
kawowe placki, o których
mowa, są bowiem ucieleśnieniem tego, co w gotowaniu najważniejsze: prostoty wykonania i niebiańskiego smaku!Składniki:placki:1,5 szklanki
mąki1
jajko1/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka2 łyżki stopionego, schłodzonego
masła0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
espresso (lub łyżka rozpuszczalnej, suchej)0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliisos karmelowy:2 łyżki
masła0,5 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
mleka0,5 łyżeczki
aromatu waniliowegodo dekoracji:
lody wanilioweposiekane
orzechy arachidowe
sos karmelowy : W rondelku mieszamy stopione, wystudzone
masło i
brązowy cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy
mleko i gotujemy, dopóki sos nie zgęstnieje. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do sosu
wanilię. Odstawiamy.placki : W misce mieszamy wszystkie suche składniki -
mąkę,
proszek do pieczenia,
kawę (jeśli używamy instant),
cynamon,
sól i
cukier. W osobnej misce mieszamy mokre składniki -
jajko,
mleko,
masło i aromat. Dodajemy składniki mokre do suchych i całość dokładnie mieszamy. Powinna powstać jednolita masa.Na rozgrzaną patelnię z
masłem nakładamy po 3 łyżki masy naleśnikowej na placek. I smażymy z każdej strony, do uzyskania koloru złotego brązu.. Wykładamy placki na talerz. Oblewamy je ciepłym
sosem karmelowym, a na wierzch nakładamy gałkę
lodów waniliowych i posypujemy posiekanymi
orzechami. Bon Appétit!Zobacz też przepis na muffiny
kawowo-
czekoladowe i
cappucino pavlova .