ßßß
ciasto : Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia Następnie drobno ruszt skórki od pomarańczy. Aby rozgnieść pistacje, połóż je na desce do krojenia i dnem naczynia naciskaj na nie dopóki się nie przepołowią. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy. W średniej misce, za pomocą widelca, mieszamy mąkę z sodą i solą. (Można pominąć ten krok, jeśli same w sobie są bardzo słone). W dużej misce, przy użyciu miksera, ucieramy masło z cukrem na średnich lub wysokich obrotach przez 3 min.Wbijamy do tego po 1 jajku. Następnie dodajemy aromat wanilii. Mieszamy jeszcze chwilę na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy pistacje i skórkę z pomarańczy.Ciasto nakładamy czubatymi łyżkami do małych tartaletek. Pieczemy w środkowym poziomie piekarnika, aż ciasteczka zaczną brązowieć na krawędziach, (10 do 12 min). Następnie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika do ostygnięcia. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałym ciastem.krem : Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, miksujemy. Żelatynę rozrabiamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Odstawiamy na chwilę, aż masa zacznie tężeć. Taką tężejącą układamy na ciasteczkach. Pistacje rozdrabniamy jak wcześniej i posypujemy nimi ciastka.