Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na nietypowe w Polsce
ciasteczka pomarańczowe z
pistacjami. Są maślane o posmaku
pomarańczy z posmakiem
pistacji. Mniam. Przepis wart wypróbowania!Składniki :ciasto :1/2 szklanki solonych, łuskanych
pistacji1
pomarańcza2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli (opcjonalnie)2/3 filiżanki
masła (temp. pokojowa)1/4 filiżanki
cukru pudru2
jajka2 łyżeczki
aromatu waniliowegokrem :80 g kremówki80 g masy krówkowejpłaska łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątkuopcjonalnie: łyżka
cukru pudrugarść łuskanych
pistacji
ciasto : Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia Następnie drobno ruszt skórki od
pomarańczy. Aby rozgnieść
pistacje, połóż je na desce do krojenia i dnem naczynia naciskaj na nie dopóki się nie przepołowią. Następnie ścieramy skórkę z
pomarańczy. W średniej misce, za pomocą widelca, mieszamy
mąkę z
sodą i
solą. (Można pominąć ten krok, jeśli same w sobie są bardzo słone). W dużej misce, przy użyciu miksera, ucieramy
masło z
cukrem na średnich lub wysokich obrotach przez 3 min.Wbijamy do tego po 1
jajku. Następnie dodajemy aromat
wanilii. Mieszamy jeszcze chwilę na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy
pistacje i skórkę z
pomarańczy.Ciasto nakładamy czubatymi łyżkami do małych tartaletek. Pieczemy w środkowym poziomie piekarnika, aż
ciasteczka zaczną brązowieć na krawędziach, (10 do 12 min). Następnie wyjmujemy
ciasteczka z piekarnika do ostygnięcia. Powtarzamy powyższe czynności z pozostałym
ciastem.krem : Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder, miksujemy.
Żelatynę rozrabiamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Odstawiamy na chwilę, aż masa zacznie tężeć. Taką tężejącą układamy na ciasteczkach.
Pistacje rozdrabniamy jak wcześniej i posypujemy nimi
ciastka.