Wykonanie
niedziela, 14 lipca 2013Wspaniałe są piękne,
słoneczne i ciepłe dni lata.Mają jednak taką małą przywarę, że nic się człowiekowi nie chce.Idealnym rozwiązaniem okazuje się wtedy lekki i orzeźwiający chłodnik.Ten który przedstawię Wam dziś jest w mojej rodzinie od pokoleń :)Tak, w gorące dni mogła bym jeść go na śniadanie, obiad i kolację...

Składniki:1 litr
maślanki lub
kefiru1 pęczek
botwinki1/2 pęczka
koperku2 zielone
ogórki sałatkowe4
jajka ugotowane na twardo
sól,
pieprz i
cytryna do smaku
Botwinkę kroimy drobno i zalewamy małą ilością zimnej
wody, zagotowujemy i zlewamy do garnka
wywar. Powtarzamy czynności. Trzeci raz zalewamy
wodą botwinkę i gotujemy do miękkości, zlewamy całość razem z
botwinką. Do ostudzonego odwaru dolewamy
kefir lub
maślankę, mieszamy.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na chwilę.
Koperek drobno siekamy.
Jajka ugotowane na twardo i ostudzone kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cytryną.
Cytryna dodatkowo podkręca trochę kolor czerwieni. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby składniki się przegryzły a zupa porządnie schłodziła. Podajemy z młodymi
ziemniakami polanymi stopionym
masełkiem.Smacznego :)


Przepis dodaję do akcji:



Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)