Wykonanie
Z okazji Świąt Wielkanocnych, wszystkim moim czytelnikom życzę dobrego zdrowia, radości, spokoju i pysznych smakołyków na
stole. Niech te Święta będą pełne miłości i niezapomnianych wspaniałych chwil z rodziną i przyjaciółmi :)Jednocześnie dziękuję Wam, że jesteście, bo dla mnie ten blog to coś więcej niż hobby, to miejsce gdzie poznaje najwspanialszych ludzi pod Słońcem, ludzi dzięki którym życie staje się barwniejsze. Dziękuje Wam za wsparcie i motywację do działania, do tego by się nie poddać...Dziś dziele się z
Wami ostatnim przed Świętami przepisem. Pochodzi on od mojej mamy, choć dodałam co nieco od siebie ;) jak zwykle.....
Składniki:1 szkl.
Mąki1/2 szkl.
Mączki ziemniaczanej1 szkl
cukru5
jajek1/2 kostki
masła4 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z połowy
cytryny (przecedzony)
olejek cytrynowy2 łyżki
kakaoNa polewę:2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
cukru pudruPołowę
cukru ucieramy mikserem z
żółtkami,
masłem i
olejem. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z reszta
cukru. Z
białek odłożyć do innej miski 2 łyżki, resztę
białek wymieszać z
ciastem. Całe ciasto podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z pozostawionym
białkiem i przesianymi 2 łyżkami
kakao. Do części białej wcisnąć przez sitko
sok z cytryny i porządnie wymieszać. Formę do babki wysmarować
margaryną lub
olejem i wysypać
bułką tartą. Wylać
cytrynowe ciasto, wyrównać, i na nie na wylać
kakaowe. Jeśli chcemy 2 warstwy to tylko wyrównujemy powierzchnię, jeśli chcemy marmurkową, to widelcem robimy w cieście esy floresy. Pieczemy ok.40 minut w 170 stopniach, bez nawiewu i bez termoobiegu.Babkę polewamy
polewą czekoladową lub
cytrynową.Ja do tej babki preferuję najzwyklejszą polewę
cytrynową.
Sok z cytryny wyciskamy przez sitko i dosypujemy po 1 łyżce
cukier puder ciągle ucierając. Lukrujemy jeszcze ciepłą babkę.Smacznego i Wesołego Alleluja :D