Wykonanie

Składniki:2 duże
czerwone papryki6 średnich
pomidorówszklanka
bulionu warzywnego (u mnie ugotowany na suszonej
włoszczyźnie)mała
cebula2 ząbki
czosnkułyżeczka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
przyprawy garam masalasól do smaku2 trójkąciki
serka topionego light
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Upiec na blaszce w piekarniku rozgrzanego do 200 st, około 15-20 minut. Razem z
pomidorami, wkładamy do piekarnika całe, umyte
papryki. Po wyjęciu z piekarnika upieczone
papryki wkładamy do foliowej
torebki, szczelnie zawiązujemy i czekamy, aż wystygną. Po wystygnięciu ściągamy skórkę z
papryki i usuwamy gniazdo nasienne.
Cebulę obieramy, kroimy w
pióra i przesmażamy razem z
czosnkiem na patelni.Do garnka wkładamy upieczone
pomidory,
paprykę, przesmażoną
cebulę, 2 trójkąciki
serka topionego i szklankę
bulionu. Całość blendujemy na mus. Gęstość zupy regulujemy
bulionem według własnego upodobania. Doprawiamy słodka
papryką,
garam masala i
solą. Podgrzewamy na małym ogniu 10-15 minut, tak aby składniki się "przegryzły". Podajemy z
nasionami słonecznika.