ßßß Cookit - przepis na Mus paprykowo-pomidorowy

Mus paprykowo-pomidorowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże czerwone papryki
6 średnich pomidorów
szklanka bulionu warzywnego (u mnie ugotowany na suszonej włoszczyźnie)
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta przyprawy garam masala
sól do smaku
2 trójkąciki serka topionego light
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Upiec na blaszce w piekarniku rozgrzanego do 200 st, około 15-20 minut. Razem z pomidorami, wkładamy do piekarnika całe, umyte papryki. Po wyjęciu z piekarnika upieczone papryki wkładamy do foliowej torebki, szczelnie zawiązujemy i czekamy, aż wystygną. Po wystygnięciu ściągamy skórkę z papryki i usuwamy gniazdo nasienne.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przesmażamy razem z czosnkiem na patelni.
Do garnka wkładamy upieczone pomidory, paprykę, przesmażoną cebulę, 2 trójkąciki serka topionego i szklankę bulionu. Całość blendujemy na mus. Gęstość zupy regulujemy bulionem według własnego upodobania. Doprawiamy słodka papryką, garam masala i solą. Podgrzewamy na małym ogniu 10-15 minut, tak aby składniki się "przegryzły". Podajemy z nasionami słonecznika.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/01/mus-paprykowo-pomidorowy.html