Wykonanie
W wersji wytrawnej lub na słodko. Są to placki z gatunku tych, które można jeść na zimno i zabrać na wynos, do pracy lub inne wyjście. Doskonała alternatywa
chleba.Przepis pochodzi STĄD.Składniki na 6 placków:szklanka
płatków owsianych (typowych, górskich, prawdziwych
płatków - w diecie South Beach nie poleca się
płatków błyskawicznych)2
jajałyżka
oliwy do smażeniaJeśli chcemy zrobić wersję wytrawną dodajemy jeszcze szczyptę
soli i ulubione
przyprawy np.
bazylia,
tymianek lub
oregano.Jeśli preferujemy wersję na słodko dodajemy płaską łyżeczkę fruktozy lub
stewii,
cynamon i
kardamon.Moczymy
płatki przez około 15 minut w wodzie. Odcedzamy. Mieszamy z
jajami i
przyprawami. Smażymy po obydwu stronach na rumiano.Smacznego!Moje placuszki są wytrawne, podane z plasterkami
żółtego sera i
pomidorem.