Wykonanie
Kolejny pomysł na śniadanie inne od kanapek -
sadzone jajka. Najlepsza wersja z
szynką i
żółtym serem.
Jajka smażę w ten sposób, aby
żółtko zostało w wersji płynnej, bo takie smakuje mi najbardziej.
Białko natomiast musi zostać ścięte. Najlepszym pomysłem na usmażenie
jajka z dwóch stron bez obracania - w tym przypadku w wersji z
serem obrócenie mogłoby zepsuć potrawę - jest przykrycie patelni pokrywką, gdyż gromadząca się pod pokrywką para zetnie wierzch
jajka.
Składniki:- 2
jajka- 2 plastry
szynki drobiowej- 1 plaster
sera żółtego- 1
pomidor- łyżeczka
oliwyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać łyżeczkę
oliwy. Położyć dwa plasterki
szynki. Na
szynkę wbić po
jajku i przykryć plasterkiem
sera. Smażyć pod przykryciem na bardzo delikatnym ogniu do całkowitego ścięcia
białka. Podawać z dwiema połówkami
pomidora.