Wykonanie
Wbrew pozorom to jest bardzo łatwe i proste danie... i pyszne :)Składniki:podwójna
pierś z kurczakacukiniapół
papryki8 plasterków
boczkutymianek,
oregano,
sólwykałaczki.Piersi umyj, osusz, przekrój w poprzek, aby powstały 4 filety. Lekko rozbij.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach,
paprykę umyj, obierz ze skóry i pokrój na paski.Filety posyp
solą i
przyprawami, układaj na nich startą
cukinię i
paprykę i zawijaj w roladki. Tak powstałe roladki
owiń plastrami
boczku (po dwa na każdą roladkę) i zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu do zapiekania.Piecz pod przykryciem około 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec można zdjąć przykrycie, aby roladki trochę się przypiekły.U mnie roladki zostały podane z
kalafiorem w sosie
serowym. Przepis znajdziecie TUTAJ .Zdaję sobie sprawę, że
boczek nie jest dietetyczny, ale myślę, że takie dwa plasterki nie zaszkodzą. Poza tym Arthur Agatston w swojej książce "Dieta South Beach" pisze, że małe ilości
bekonu są dozwolone. Tak więc można
boczek zastąpić
bekonem.A jeśli bardzo rygorystycznie przestrzegacie diety możecie po prostu zdjąć
boczek po upieczeniu roladek. Ponieważ
boczek oprócz walorów
smakowych ma spełnić role "nawilżacza"
mięsa drobiowego podczas pieczenia.