Wykonanie

Składniki
lodów :1 opakowanie
lodów waniliowych4
jaja1 opakowanie
biszkoptówolej rzepakowy do smażenia1 kubek rozmrożonych
malin1 łyżka
cukrumięta do dekoracjiSkładniki
banan z
czekoladą :1
banan100 ml słodkiej
śmietanki , ja użyłam
śmietankę sojową1/2 tabliczki
gorzkiej czekoladyolej rzepakowy do smażenia

Łyżką do
lodów formujemy kulki , najlepiej równej wielkości . Układamy na talerzu i umieszczamy w zamrażarce na ok godzinę . W tym czasie przygotowujemy panierkę .
Biszkopty kruszymy w malakserze / jak
bułkę tartą / ,
jajka rozbijamy widelcem. Wyjmujemy z zamrażarki
lodowe kulki i panierujemy je najpierw w
jajku a następnie w ciasteczkach . Dociskamy panierkę i ponownie umieszczamy w zamrażarce . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Przed samym podaniem smażymy na rozgrzanym
oleju rzepakowym z każdej strony , delikatnie obracamy na patelni , żeby nie przedziurawić panierki /najlepiej użyć 2 łyżek / Smażymy na
oleju rzepakowym bardzo krótko do przyrumienienia panierki .
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 dlatego ten
olej jest idealny do smażenia , może być używany również do pieczenia oraz na surowo . Idealny do
sosów i
majonezów. Stosowany podczas smażenia nie zmienia smaku i zapachu .
Olej rzepakowy łatwiej się odsącza dlatego też potrawy są mniej kaloryczne .Idealny do słodkich wypieków , po podgrzaniu doskonale zastępuje
masło i może być stosowany w przepisach na ciasta
biszkoptowe czy
drożdżowe .Rozmrożone
maliny zasypujemy 1 łyżką
cukru i miksujemy na gładki mus w malakserze .W małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu
śmietankę z pokruszoną
czekoladą , mieszamy do rozpuszczenia
czekolady . Użyłam słodkiej
śmietanki sojowej i dzięki temu sos
czekoladowy miał bardziej puszystą konsystencję .
Banana obieramy ze skórki i smażymy na gorącym
oleju rzepakowym do lekkiego przyrumienienia . Przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz .
Banana przekładamy na
czekoladowy sos a
lodową kulkę układamy na
malinowym musie . Dekorujemy listkami
mięty i gotowe .