Wykonanie


Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Życzę Wam spełnienia marzeń, wytrwałości w dążeniu do nich i samych pysznych inspiracji!Dzisiaj przepis na pyszne
bułki z
czarnuszką. Zdaniem B
czarnuszka to po prostu przepalony
sezam, ale mnie bardzo smakuje. Dodatkowo przekonują mnie jej zdrowotne właściwości,
czarnuszka m.in. działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Same plusy :)SKŁADNIKI: (8
bułek)1 szklanka letniego
mleka1,5 łyżki
cukru7 g
drożdży instant3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka
soli2
jajka75 ml oleju/oliwy z
oliwekdodatkowo:
mleko i
czarnuszkaMleko wymieszać z
cukrem, dosypać
drożdże, odstawić na 10 minut. Wymieszać
mąki z
solą, dodać zaczyn, roztrzepane
jajka. Zarobić ciasto, dolać powoli
olej,. Wyrobić do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić do podwojenia objętości (około 1.5 godziny).Ciasto podzielić na 8 części, uformować
bułki. Odłożyć na pół godziny na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przed pieczeniem posmarować
mlekiem, obficie posypać
czarnuszką.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
