ßßß

Miał być post walentynkowy i biszkoptowe serce z czerwoną galaretką. Taki był plan, ale inni domownicy posiadali diametralnie inną koncepcję na biszkopt. Kocica posiliła się brzegiem serca (w 3 miejscach) i ciasto stało się niefotogeniczne... Ona też miała walentynki ;)Od dłuższego czasu miałam ochotę na ciasto drożdżowe z kruszonką. Jak dla mnie, kruszonka w każdych ilościach :) Ciasto bez owoców, dodatków, dobre do kawy czy herbaty.SKŁADNIKI: (2 keksówki)25 g świeżych drożdży80 g + 1 łyżka cukru1 szklanka mleka2 jajka100 g masła1/2 łyżeczki soli600 g mąki pszennejKruszonka:80 g masła80 g cukru140 g mąki pszennej1 jajko do posmarowania ciastaMasło roztopić i wystudzić. Zrobić rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże. Odstawić na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta, na koniec wlać roztopione masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, starając się nie dosypywać mąki. Przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1.5 - 2 h, aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko zarobić i przełożyć do 2 keksówek. Przykryć i odstawić na 30- 40 minut.Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, wysypać na ciasto.Piec w temperaturze 170 C (termoobieg) 35-40 minut.SMACZNEGO :)