ßßß

To delikatne ciasto biszkoptowe z warstwą jabłek, których nie trzeba smażyć.Ciasto robi się expresowo. Wystarczy 20 minut na przygotowanie.Składniki:
6 jabłek (antonówka, szara reneta, lub inne kwaśne)5 jajek1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek do posypania3/4 szklanki mąki tortowej1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 szklanki olejumasło do wysmarowania tortownicyDno tortownicy 26 cm i boki do 1/3 wysokości smarujemy masłem. Jabłkamyjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy 1 jabłko na 6 części.Układamy na dno tortownicy, wypukłością do dna.Z białek ubijamy pianę, gdy jest sztywna dodajemy cukier puder icukier waniliowy, dalej ubijamy mikserem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamyokoło 5 minut. Porcjami dolewamy olej, cały czas ubijając masę mikserem.Mąkę mieszamy z budyniem, proszkiem do pieczenia i przesiewamydo ubitej masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Tak przygotowane ciasto wylewamy na jabłka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy od 60 do 70minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy brzeg tortownicy, przekręcamy i delikatnie zdejmujemy dno tortownicy. Ja pomagam sobie przytej czynności nożem. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.Ostudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.Możecie też ubić śmietanę z cukrem i udekorować wierzch ciasta.Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!