Wykonanie


To delikatne ciasto
biszkoptowe z warstwą
jabłek, których nie trzeba smażyć.Ciasto robi się expresowo. Wystarczy 20 minut na przygotowanie.Składniki:

6
jabłek (antonówka, szara reneta, lub inne kwaśne)5
jajek1 szklanka
cukru pudru + kilka łyżek do posypania3/4 szklanki
mąki tortowej1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
olejumasło do wysmarowania tortownicyDno tortownicy 26 cm i boki do 1/3 wysokości smarujemy
masłem.
Jabłkamyjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy 1
jabłko na 6 części.Układamy na dno tortownicy, wypukłością do dna.Z
białek ubijamy pianę, gdy jest sztywna dodajemy
cukier puder i
cukier waniliowy, dalej ubijamy mikserem. Dodajemy
żółtka i dalej ubijamyokoło 5 minut. Porcjami dolewamy
olej, cały czas ubijając masę mikserem.
Mąkę mieszamy z
budyniem,
proszkiem do pieczenia i przesiewamydo ubitej masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Tak przygotowane ciasto wylewamy na
jabłka.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy od 60 do 70minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy brzeg tortownicy, przekręcamy i delikatnie zdejmujemy dno tortownicy. Ja pomagam sobie przytej czynności nożem. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.Ostudzone ciasto posypujemy obficie
cukrem pudrem.Możecie też ubić
śmietanę z
cukrem i udekorować wierzch ciasta.Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!