Wykonanie
https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci

Składniki :
0.5 kg
kapusty kwaszonej3dag
suszonych grzybówsól ,
pieprz,
czosnek,
majeranek ,
mielone
ziele angielskie do smaku
3-5 łyżek
oleju2 łyżki
bułki tartej1
cebula drobniutko pokrojona.
0,5 kg
mąki pszennej250 - 400 ml bardzo ciepłej
wody.
Kapustę kwaszoną gotujemy około 30 minut , odcedzamy na sicie . Wcześniej namoczone
grzybygotujemy , odsączamy z
wody i studzimy.
Grzyby mielimy w maszynce do
mielenia mięsa używając
sitka z dużymi oczkami. Połowę ugotowanej
kapusty mielimy razem z
grzybami. Drugą część
kroimy drobno nożem. Pokrojoną drobniutko
cebulkę lekko rumienimy na
oleju na patelni.
Dodajemy
kapustę i
grzyby wszystko mieszamy i podsmażamy około 3 minut . Dodajemy
bułkę tartą i podsmażamy mieszając całość około 2 minut . Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe
przyprawy według naszego smaku . Całość pozostawiamy do wystudzenia.
Z
mąki szczypty
soli i
wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ilość użytej
wody jest zależna od wilgotności
mąki.
Teraz pozostaje tylko formowanie pierogów.
Możemy rozwałkować z ciasta placki i wycinać z nich szklanką lub foremką kółka na które nałożymy
farsz i zlepimy brzegi ciasta. Należy uważać aby w zlepianych brzegach nie było farszu bo przy
gotowaniu pierogi mogą się rozklejać.
Można też uformować z ciasta wałek tak jak na kopytka i ciąć ciasto na kawałki w zależności jak duże pierogi chcemy otrzymać. Każdy kawałek wałkujemy na odpowiedni placuszek na który nakładamy farsz .
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie . Do wrzącej
wody wrzucamy pierogi partiami , mieszamy
delikatnie łyżką i od chwili wypłynięcia gotujemy 3 minuty lub jeżeli pierogi są duże 5-6 minut .
Ugotowane pierogi wykładamy na tacę studzimy jeżeli ich od razu nie podajemy. Po wystudzeniu
spokojnie możemy je układać w miseczce jeden na drugi i nie będą się sklejać.
Pierogi bardzo dobre są podsmażane lub świeżo ugotowane polane lekko zrumienioną na
oleju cebulką.
Z podanej ilości zrobicie około 30 pierogów większych na 4 kęsy takie jak na załączonym zdjęciu lub 50-60 mniejszych na 2 kęsy, wycinane od szklanki.

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!