Wykonanie
Kocham włoską kuchnię za bogactwo
ziół, za pizzę,
kawę, słodkie desery i przede wszystkim za
makarony.Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy,chociaż nie jemy jej zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza dzisiaj jest z
łososiem. Zapraszam :)

Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego,1
cebula, drobno posiekana,400 g
pomidorów z puszki (krojonych),4 łyżki czerwonego pesto,płaty lasagne (ja zużyłam 12 płatów),200 g
wędzonego łososia,250g filetu z
łososia , pokrojonego w cienkie plasterki,50 g
masła,500 ml
mleka,50 g
mąki,
ser do posypania lazanii,Przygotuj
sos beszamelowy:W rondlu na małym ogniu, rozpuść
masło. Następnie dodaj
mąkę i wymieszaj z
masłem drewnianą łyżką, na gładką masę - delikatnie gotuj 2-3 min, cały czas mieszając. Następnie wlej
mleko, cały czas mieszając -gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić sos
solą i
białym pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.Rozgrzej na patelni
olej i smaż chwilę
cebulę, dodaj
pomidory i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu .
Sos pomidorowy wymieszaj z pesto i dopraw
solą i
pieprzem.Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania (20 x 30 cm) wyłóż 4 płaty lazanii-posmaruj
sosem pomidorowym i ułóż połowę
wędzonego łososia-następnie pokryj wszystko 1/4
sosu beszamelowego.Połóż kolejne 4 płaty
makaronu- rozprowadź
sos pomidorowy i pokrojonego w plastry
łososia.Posmaruj znów
sosem beszamelowym i przykryj 4 płatami
makaronu.Na
makaronie rozprowadź resztę
sosu pomidorowego- na sos wyłóż pozostałe plastry
wędzonego łososia i polej resztą
sosu beszamelowego. Wierzch lazanii udekoruj
serem i piecz w piekarniku około 35-40 minut (do momentu aż
makaron zmięknie).Smacznego :)