Wykonanie
Przepis na szarlotkę podpatrzony tu,i oczywiście przerobiony pode mnie :), skierowany do wielbicieli marcepanu i
jabłek.Ciasto jest bardzo słodkie, jeżeli lubicie z mniejszą ilością
cukru, wystarczy trochę mniej go dodać do ciasta.Do kruchego ciasta dodałam dodatkowo 2 łyżeczki
przyprawy do piernika, dzięki temu szarlotka wyszła jedyna w swoim rodzaju. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:1
jajko,400 g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,200 g
brązowego cukru,2 łyżeczki
przyprawy do piernika,250 g zimnego
masła,
Z podanych składników zagnieć ciasto,
owiń w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.Po tym czasie 2/3 ciasta wyłóż formę do pieczenia o śr 24 cm (z powodzeniem możesz użyć większej formy).Masa do ciasta:około 150 g masy marcepanowej,6
jabłek,3 garście
suszonej żurawiny,szczypta
cynamonu,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,"żółty"
dżem do dekoracji,
Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój je w kostkę, dodaj do nich
żurawinę 2 łyżki
cukru i
mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj.Na ciasto w formie pokrusz marcepan, następnie wyłóż masę z
jabłkami.Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój w paski- udekoruj ciasto. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto rozmąconym
jajkiem.Piecz około 40-50 minut w temp. 180ºC.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe posmaruj ciasto
dżemem.
Smacznego :)