Wykonanie
Chorizo- to tradycyjna hiszpańska
kiełbasa robiona z
wieprzowiny z dodatkiem słodkiej wędzonej
papryki i suszonej pimienton.
Kiełbasy chorizo różnią się stopniem zmielenia, średnicą oraz pikantnością.Ja kupiłam Chorizo Vela - jest to
kiełbasa grubo mielona, w sztucznej osłonce o czerwonym zabarwieniu.Zupa z chorizo jest rzadka,i bardzo rozgrzewająca...a to za sprawą
chili :)

Składniki:200 g chorizo,
papryka czerwona,
cebula,400 g
czerwonej fasoli z puszki,1
ziemniak,1
marchewka,1,5 l
wody,szczypta
chili,odrobina mielonej
kolendry,
sól i
pieprz do smaku,
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni.

Do
kiełbasy dodaj
cebulę,
paprykę,
ziemniaka i
marchewkę pokrojoną w kostkę-smaż chwilę.Wszystkie składniki przełóż do garnka z gotującą się
wodą. Zupę gotuj do miękkości warzyw.Następnie dodaj odsączoną z zalewy
czerwoną fasolę, dopraw
chili,
kolendrą oraz
solą i
pieprzem do smaku.

Podaj z
pieczywem.