Wykonanie
Kupiłam
koper włoski i zastanawiałam się co z tym fantem zrobić....czytałam, że ma
anyżowy smak, za którym nie przepadam. Podczas smażenia
kopru już nie było czuć aż tak intensywnie tego aromatu.Podałam
koper włoski z linguine- włoskim
makaronem podobnym do spaghetti tylko spłaszczonym.Zapraszam :)

Składniki:
koper włoski,2 łyżki
oleju rzepakowego,300 g linguine,1 mala
cukinia,400 g
pomidorów z puszki,1
marchewka,1
cebula,
oregano,
sól,
pieprz do smaku,
Koper włoski opłucz, osusz a następnie odetnij 0,5 cm od dołu. Pokrój
koper w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej
olej i usmaż
koper (około 12 min) często mieszając, dopraw
solą i
pieprzem.W międzyczasie ugotuj
makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę obierz i pokrój w drobniutka kostkę,
cebulę obierz i drobno posiekaj.
Cukinie umyj, osusz i drobno pokrój.
Pomidory z puszki przelej do garnka, dodaj
cebulę,
marchewkę i
cukinię- duś do miękkości warzyw.

Gdy warzywa już zmiękną dodaj do nich
koper włoski,
oregano oraz
sól i
pieprz do smaku.Sos wymieszaj z ugotowanym
makaronem.Smacznego :)