Wykonanie
Jabłeczniki piekę dość często w sezonie jesiennym, a teraz mamy jeszcze lato, wiec dodałam trochę
malin dla urozmaicenia. Ciasto wyszło pyszne...zapraszam :)

Składniki na kruche ciasto:3 szklanki
mąki tortowej,4
żółtka,2-3 łyżki gęstej
śmietany,1/2 opakowania
cukru waniliowego,1/2 szklanki
cukru,200 g
masła,Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok 30 min. Następnie podziel ciasto na dwie części - około 60% i 40%Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek,
galaretka czerwona,Dodatkowo:200 g
malin,
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Przekładamy
jabłka do garnka i smażymy aż zmiękną, dodajemy
galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Czekamy aż ostygną.

60 % kruchego ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia,

na ciasto wykładamy
jabłka -
maliny i na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe kruche ciasto.

Pieczemy około 40-45 min w temp. 190ºC.