Wykonanie
Ten tort podpatrzyłam u mojej koleżanki na osiemnastce, próbowałam go odtworzyc ale masa nigdy nie wychodziła mi taka sama. Więc przepis na najsłodszą, najpyszniejszą i najbardziej kaloryczną na świcie masę wybłagałam a najwilgotniejsze i najbardziej
czekoladowe z
czekoladowych ciasto wymyśliłam sama. Jednym słowem, po jednym kawałku nie macie ochoty na słodkie na następny tydzień. Swoja
drogą rewelacyjna dieta : )Obraz, jak powinna wyglądac dekoracja
tortu, podam na samym dole, ponieważ dekorowałam już u koleżanki w domu i nie wzięłam ze sobą aparatu, a w internecie znalazłam niemal identyczną.

Przygotujcie na ciasto:2 niepełne szklanki
mąki1 szklankę
cukru2
jajapół szklanki
kakaopół szklanki
oleju1 szklankę
maślankipół szklanki zaparzonej, mocnej
kawy lub gorącej
czekolady1 łyżeczkę
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczyptę
soliaromat, u mnie
waniliowy, niecała łyżeczkaJak robicie ciasto
mąkę,
kakao, proszek i
sodę przesiewacie do miskimieszacie z
cukremjaja roztrzepujeciemieszacie
jaja z
maślanką,
olejem i aromatemmokre wlewacie do suchych, jak przy muffinach : )łączycie dośc energicznie ale porządnie, by nie było żadnych grudek !!dodajecie
kawę, ale uważajcie tutaj z moimi proporcjami, dostosujcie je do konsystencji swojego ciasta, ma byc ono dośc, płynne, nawet bardziej niż na zwykle muffiny ale nie dolewajcie całej 1/2 szklanki jeśli widzicie, że jest już zbyt luźne na spód tortownicy kładziecie papier do pieczenia, boki smarujecie tłuszczemwylewacie ciasto i wkładacie do piekarnika na ok. godzinę (najlepiej do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniachpo upływie czasu dajemy ciastu "dojśc" w otwartym piekarniku a po wyjęciu z niego studzimy ciasto całkowicie !! (przed przekrojeniem warto, by minęło ok. 2-3 godziny od wyjęcia go)



Co potrzebujecie do masy:paczkę
ciasteczek Oreo, bez podjadania, ma byc cała !500g
serka philadelphia lub president kanapkowy (ważne, by miał dużą zawartośc tłuszczu, ma byc kremowy)dwa małe opakowania
śmietanki 30%/36% (to około półtorej szklanki)szklankę
cukru pudruJak robicie masę:ucieracie
serek z
serkiem stopniowo dodając
śmietankęmiksujemy tak długo, aż masa będzie naprawdę sztywna i puszysta, jak ubite
białka, minimum 4 minuty na wysokich obrotachmieszamy już łyżką pokruszone
ciasteczkawkładamy do lodówki na im dłużej tym lepiej : )


Jak składacie tort:całkowicie przestudzone ciasto kroicie, u mnie dało się przekroic na dwie grube części, ale mojej koleżance wyszło nawet trzy, to pewnie zależy od wielkości formyprzekłądacie ciasto 3/4 masyprzykrywacie połówką ciastaresztą masy smarujecie ciasto z góry i po bokachDEKORACJA:
wafelki WW ustawiacie z
boków, możecie przewiazac wstążką, by się nie rozpadły (gwarantuję, że jeśli to zrobicie to po pół godzinie w lodówce, po odwiązaniu wstążki żaden wafelek nie odpadnie). m&m sypiecie na wierzch.VOILA ! Jeśli ten tort nie
zrobi na kimś wrażenia, to już naprawdę nie wiem co, jest po prostu przepiękny i przepyszny !Ps. tak powinien mniej więcej wyglądac po udekorowaniu klik klik