ßßß Cookit - przepis na Czerwone, beżowe, brązowe, zielone czyli wegeobiad na kolorowo

Czerwone, beżowe, brązowe, zielone czyli wegeobiad na kolorowo

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj nostalgia. Ponura pogoda. Ponury humor. Ponury dzień. Przynajmniej w kuchni zawsze kolorowo. Też macie tak, że czasem tylko jakieś dobrze wyrośnięte ciasto lub pięknie pachnące danie przywraca w Was chęci do wszystkiego ? Ja tak mam bardzo często. Na przykład dzisiaj...
Więc zapraszam Was na bardzo kolorowe, bardzo pachnące, bardzo apetyczne i bardzo bardzo syte razowe spaghetti z ciecierzycą w pomidorach i czosnkowym szpinakiem
Przygotujcie (u mnie 2 porcje)
pół opakowania razowego spaghetti
puszka pomidorów (ja dałam puszkę w której pomidory są w całości ale możecie dac też takie, które są już pokrojone, to bez znaczenia)
pół opakowania świeżego szpinaku (nie mam pojęcia ile to będzie przeliczając na szpinak mrożony, bo nigdy takiego nei używam)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do szpinaku + 1 łyżkę oliwy do makaronu
oregano, bazylia (u mnie świeża- najlepsza), sól i pieprz
ok. szklanka już ugotowanej ciecierzycy
Co robicie ?
najpierw gotujecie ciecierzycę ( jak ? tutaj macie wszystko: klik)
wrzucacie pomidory do garnuszka, który wcześnie chlapiecie troszeczkę wodą, by nic nie przywierało i gotujecie co jakiś czas mieszając, bez pokrywki
rozgrzewacie oliwę na patelni, wyciskacie czosnek i wrzucacie szpinak dusząc go jakieś 10 minut, ale to jest max, nie chcemy, żeby wyszła nam papką. zdejmujecie z ognia
kiedy z pomidorów wyparuje większośc wody dodajcie ugotowaną ciecierzycę i duście jakieś 5 minut. w tym czasie ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu pod koniec gotowania sosu dodajcie do niego przyprawy, krótko zamieszajcie
makaron na talerz, lejecie sosem, na to szpinak. możecie posypac posiekaną bazylią lub serem żółtym.
BON APETIT ! : )
Do akcji
Źródło:http://wegemniam.blogspot.com/2013/02/czerwone-bezowe-brazowe-zielone-czyli.html