ßßß Cookit - przepis na Czerwona fasolka po bretońsku

Czerwona fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszej propozycji danie jednogarnkowe. Fasolkę w ten sposób zawsze gotowałam z tradycyjnej fasolki Jaś. Z czerwonej, jak i każdej innej wychodzi równie smaczna :)
Składniki na 4 porcje:
500 g fasoli "Jaś" *
2 cebule, pokrojone w kostkę
dowolna ilość kiełbasy (ale 2 pętka wystarczą), pokrojone w kostkę
kawałek boczku lub skrawki wędlin, pokrojone w kostkę
100g przecieru pomidorowego
kostka rosołowa
sól i pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
Fasolkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. Dodać ziele i liść laurowy. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę i chwilę poddusić. Kiedy fasolka będzie miękka dodać usmażony boczek i kiełbasę z cebulą. Dodać kostkę rosołową. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, majerankiem. Kiedy jest potrzeba zagęszczenia, wyjąć szklankę fasoli do miseczki i rozgnieść widelcem lub wałkiem, przełożyć z powrotem do garnka.
* można również użyć fasolki z puszki co znacznie skróci czas przygotowania.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/02/czerwona-fasolka-po-bretonsku.html