ßßß
W dzisiejszej propozycji danie jednogarnkowe. Fasolkę w ten sposób zawsze gotowałam z tradycyjnej fasolki Jaś. Z czerwonej, jak i każdej innej wychodzi równie smaczna :)Składniki na 4 porcje:500 g fasoli "Jaś" *2 cebule, pokrojone w kostkędowolna ilość kiełbasy (ale 2 pętka wystarczą), pokrojone w kostkękawałek boczku lub skrawki wędlin, pokrojone w kostkę100g przecieru pomidorowegokostka rosołowasól i pieprzliść laurowyziele angielskiemajeranekFasolkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. Dodać ziele i liść laurowy. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę i chwilę poddusić. Kiedy fasolka będzie miękka dodać usmażony boczek i kiełbasę z cebulą. Dodać kostkę rosołową. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, majerankiem. Kiedy jest potrzeba zagęszczenia, wyjąć szklankę fasoli do miseczki i rozgnieść widelcem lub wałkiem, przełożyć z powrotem do garnka.* można również użyć fasolki z puszki co znacznie skróci czas przygotowania.Smacznego!