ßßß Cookit - przepis na miodowe żeberka w ciemnym piwie

miodowe żeberka w ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

Trochę mnie nie było. Brakowało czasu i weny. Wszystko przez "ospę", nasz nowy samochód. Po pół rocznym poszukiwaniu, nareszcie znalazł się egzemplarz, który nas zachwycił. Jest piękny :) Żeby nie było za pięknie, teraz kłócimy się, kto będzie prowadził. Od razu zrobiliśmy sobie wycieczkę za Wrocław. Całą drogę siedziało mi w głowie "...gaz, gaz, gaz na ulicach". Całe szczęście, że nie weszło mi "będę brał cię, w aucie" bo tego bym nie zniosła :)
Przez to wszystko zaniedbałam trochę codzienne, domowe obowiązki. Muszę się poprawić bo inaczej mój tytuł "żony roku" będzie zagrożony.
W ramach rekompensaty dziś obiad z "top 10" - ulubionych potraw A. Na pierwszym miejscu, od wielu lat jest rolada, kluski śląskie i modra kapusta. W tej potrawie prym wiedzie teściowa i nie zamierzam jej odbierać tego miejsca. Na miejscu drugim żeberka z miodem w piwie. Z tym idzie mi lepiej. Ja sama niedawno przekonałam się do żeberek. Może wcześniej nikt nie umiał ich zrobić tak aby mi smakowały. Metodą prób i błędów, wypracowałam swój sposób na żeberka. Cały smak nadaje pikantna marynata. Do tego słodycz miodu i goryczka ciemnego piwa i mamy żeberka idealne.
Składniki na marynatę:
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
wyciśnięty 1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
butelka ciemnego piwa
3 łyżki miodu
żeberka (oczywiście!)
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie wysmarować żeberka. Najlepiej jak będą leżały w marynacie przez noc. Po tym czasie podsmażam żeberka aby się zarumieniły. Zalewamy 1/3 piwa i dodajemy miód. Płyn powinien się zredukować. Znów zalewamy piwem. Dusimy aż żeberka staną się miękkie i same odchodzą od kości.
I jeszcze raz: Gaz, gaz, gaz na ulicach! :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/07/miodowe-zeberka-w-ciemnym-piwie.html