ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: bu gu gi (wołowina w cola-coli)

My Cat Cooks: bu gu gi (wołowina w cola-coli)

Wykonanie

Taki sposób na wołowinę poznałam dzięki programowi "Jak Piotr Przykazał". Autor - Piotr Przykaza - warszawski restaurator miał swego czasu program na kuchnia.tv. Jego dania są zainspirowane kuchnią azjatycką i oto jeden z jego przepisów.
Na pierwszy rzut oka zastosowanie coca-coli wydawało mi się bardzo dziwne ale po wypróbowaniu we własnej kuchni, bardzo chętnie powtarzam ten przepis. Wołowina w nim jest lekko słodkawa, bardzo dobrze komponuje się ryżem.
Składniki:
200g mięsa wołowego (polędwica, udziec, rosbef)
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
4 pieczarki
300 ml coca-coli
50 ml sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (bez niego też jest dobre)
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sezam do dekoracji
Bardzo dokładnie szarpać mięso nożem, tzn, kroić na milimetrowe plasterki. Niemal tak jak krojenie wędliny gdy nie udaje się okroić plasterka ale nóż osuwa się w połowie. Dla bardziej leniwych można je zmielić lub pokroić w bardzo drobną kostkę. Ja zawsze staram się postąpić wg oryginalnego przepisu. Wydaje mi się, że wtedy mięso lepiej smakuje. Cebulę, marchewki i pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić do miski z posiekanym mięsem. Wszystko zalać coca-colą, dodać olej sezamowy, sos sojowy i cukier. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie całość wrzucić do rondla lub patelni i gotować aż coca-cola poważnie się zredukuje. Potem dodać pocięty w plastry czosnek. Odparować całość aż cała potrawa będzie wilgotna ale nie mokra.. Na dnie patelni powinno być trochę tłuszczu i ewentualnie śladowe ilości coca-coli.
Potrawę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Podawać z białym ryżem.
Smacznego.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/bu-gu-gi-woowina-w-cola-coli.html