Wykonanie
Kiedy otrzymałam przesyłkę z trzema
piwami znanej mi
marki, ucieszyłam się. Jeszcze bardziej ucieszyłam się, kiedy posmakowałam to nowe cudo. Idealnie trafia w mój smak, a opis na odwrocie butelki idealnie oddaje jego charakter. Myśląc co by tu do niego przygotować, wpadło mi do głowy, że przecież do
piwa wcale nie musi być słono. Pomyślałam o czymś słodkim, co idealnie by przełamywało goryczkę i pasowało, jak
piwo, na zimowe wieczory. Wpadłam na sernik
dyniowy o nieco świątecznym klimacie, który zyskuje dzięki cynamonowi i kardamonowi. To był właściwie pierwszy sernik, który piekłam, ale wyszedł znakomicie. Jestem w stu procentach zadowolona z efektu i mam nadzieję, że moje nowe ulubione
piwo nie zniknie z większości półek sklepowych tak szybko jak poprzedni ulubieniec - Książęce
Ryżowe :)No proszę, to będą już trzecie święta z tym blogiem, a dopiero pierwszy świąteczny przepis :) Jeśli macie jeszcze
dynie, odłóżcie ją na pierwszy lub drugi dzień świąt :)

Składniki:200 g pieczonej dyni375 g
twarogu na sernik3
jajka0,5 szklanki
cukru (lub trochę więcej)ziarenka z
laski wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanej1-2 szczypty
kardamonu i
cynamonu180 g markiz Neo z
waniliowym nadzieniem50 g
masła + do wysmarowania obręczyPiekarnik nagrzać do 150 st.
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować
masłem. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać do tortownicy. Piec przez godzinę, a
potem zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.