Wykonanie
Ile to się naczytałam o tzw. "serniku idealnym" i pieczeniu w kąpieli
wodnej...Sernik powinien upiec się równo, bez wybrzuszeń oraz pozostać śnieżno-biały.Podejść do upieczenia takiego cuda miałam dwa- ostatnie było wczoraj.Sernik jest dość ciężki, nie za słodki, a malinowy mus na wierzchu dodaje lekki kwaśnawy posmak. Połączenie dla mnie idealne!

Nadal mój sernik nie wyszedł płaski jak blat i jasny jak śnieg- dlatego będzie podejście nr3 =)Składniki:1kg tłustego
twarogu6 jajszklanka
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki ekstraktu
waniliowegoziarenka z jednej
laski waniliiTwaróg mielimy i miksujemy z
żółtkami z 6 jaj. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną (można użyć budyniu
waniliowego), ekstrakt
waniliowy i ziarenka z
laski wanilii. Osobno ubijamy
białka jaj z
cukrem i delikatnie łączymy je łyżką z masą
serową.Ciasto pieczemy w tzw. kąpieli
wodnej. Polecam obejrzeniu filmiku na youtube z przepisem na sernik idealny z
białą czekoladą i instrukcją, jak go upiec w kąpieli
wodnej.


Zatem teraz Wasza kolej! Robiłyście już swój sernik idealny?AndźkaZapomniałam o spodzie i musie!Spód sernika wykonałam z rozkruszonych
ciasteczek digestive z
czekoladą, które zmieszałam ze 100g miękkiego
masła.Mus to podgrzane
malinki z odrobiną
cukru, startą skórką z
limonki i jej
sokiem. Aby całość była dość sztywna, dodałam łyżkę
galaretki cytrynowej :)