Wykonanie
Ostatni weekend spędziliśmy na łonie przyrody, żal było nie wykorzystać tak pięknej pogody;) Lubię polską jesień, kiedy kusi nas kolorami:
żółtym, czerwonym,
pomarańczowym i ostatnim tchnieniem zielonego. Buszując wśród kolorowych liści, znalazłam kilka
żołędzi i przypomniałam sobie małe figurki "stworki-potworki", które robiło się kiedyś na zajęciach z ZPT:)
Od paru dni "chodził" za mną przepis, który widziałam na kilku blogach. Niby nic takiego:
jajko,
bułka,
wędlina...a jednak wszystko razem, dobrze doprawione, wywołało taniec radości kubków
smakowych:) Przepis zaczerpnęłam od OliCruz ;)
Składniki:2
bułki2
jajkaKilka wiórek
masła4 plasterki
szynkiKilka plasterków
sera żółtegoPrzyprawy (
oregano,
tabasco,
zioła prowansalskie,
pieprz,
sól,
tymianek,
chilli)Z
bułki odcinamy czapeczkę i wydrążamy środek.Wnętrze smarujemy
masłem i posypujemy
przyprawami.Do środka wkładamy
szynkę i ostrożnie wbijamy
jajko.Na wierzch kładziemy plasterki
sera.Zapiekamy w 200 st.C, 10 - 15 minut.Smacznego!