Wykonanie

Powróciłam do
papryki...wiem, wiem niedawno była... jednak ta jest lepsza. Faszerowana
mięsem mielonym,
kaszą gryczaną,
pieczarkami,
cebulą mmm tyle dobrego w jednej papryczce. Muszę Wam powiedzieć że jest lepsza jeszcze z jednego powodu mianowicie poprzednia była pieczona w piekarniku, z kolei ta duszona w garnku pod przykryciem. Pierwsza wyszła sucha, dzisiejsza dokładnie taka jaka być powinna - rozpływająca się w ustach, soczysta i aromatyczna.Składniki12
papryk (10 do nadziania, 2 do farszu)0,5 kg
mięsa mielonego1 woreczek
kaszy gryczanej1
kostka rosołowa15 dag
pieczarek2 średniej wielkości
cebule4 łyżki
oleju15 dag startego
żółtego serasólpieprzmajeranekSos3 - 4 łyżki
koncentratu pomidorowegoszklanka
bulionu z 1
kostki rosołowejliść laurowy2 ziarna
ziela angielskiegopieprzmąka i
woda do zagęszczeniaSposób
Paprykę umyć, odciąć górną część (posłuży później jako zamknięcie papryczki), usunąć gniazda nasienne.Woreczek
kaszy ugotować wg przepisu na opakowaniu, wraz z 1
kostkę rosołową. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę, oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę
pieczarki.Do miski wrzucić surowe
mięso mielone, ugotowaną
kaszę, podsmażone
pieczarki z
cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary
żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić
papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę
bulionu z 1
kostki rosołowej, podlać nim
papryki, wrzucić lisek laurowy oraz
ziele angielskie. Osobiście dodaję do
wywaru jeszcze jedną pokrojoną papryczkę, wtedy
sos jest bardziej aromatyczny. Dusic pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości). Po ugotowaniu
papryki wyjąc, do
bulionu dodać
koncentrat pomidorowy, doprawić
pieprzem, zagęścić
wodą i
mąką, chwilę pogotować.
