ßßß Cookit - przepis na Cannelloni

Cannelloni

nazwa

Wykonanie

Dziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem...
Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał się popularny na całe Włochy. W samej restauracji w ciągu dnia zjadano jej 120 kg!
Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem.
Składniki:
opakowanie makaronu cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego
puszka groszku
30 dag pieczarek
2- 3 ząbki czosnku
4 cebule
40 dag żółtego sera
1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu)
sól, pieprz, majeranek, oregano
dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ .
Sposób:
1. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, mięso mielone wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rozdrobnić je widelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera,
2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem,
3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem,
4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem,
5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem),
6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.
Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka żaroodporne, wypełnione przepysznymi rurami, jedno małe widoczne na zdjęciu, drugie większe podłużne. W sumie około 5 porcji.. .
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/cannelloni.html