Wykonanie

Dziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą.
Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki
cannelloni faszerowane
mięsem mielonym,
pieczarkami i
groszkiem...Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał się popularny na całe Włochy. W samej restauracji w ciągu dnia zjadano jej 120 kg!Wcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem.Składniki:opakowanie
makaronu cannelloni0,5 kg
mięsa mielonegopuszka
groszku30 dag
pieczarek2- 3 ząbki
czosnku4
cebule40 dag
żółtego sera1
sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu)
sól,
pieprz,
majeranek,
oreganododatkowo składniki potrzebne do zrobienia
sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ .Sposób:1.
Cebulę i
pieczarki pokroić w kostkę,
mięso mielone wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rozdrobnić je widelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć
cebule,
pieczarki,
czosnek,
majeranek,
oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę
groszku oraz 3 łyżki startego
żółtego sera,2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem,3. Sporządzamy
sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem,4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem,5. Całość polewamy
sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem),6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym
żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż
ser się rozpuści.

Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka żaroodporne, wypełnione przepysznymi rurami, jedno małe widoczne na zdjęciu, drugie większe podłużne. W
sumie około 5 porcji.. .