Wykonanie
Przepis na najbardziej uniwersalny ze wszystkich
meksykańskich sosów jest tak prosty do zrobienia przy użyciu składników dostępnych w każdym warzywniaku (no może poza świeża
kolendrą), ze od dzisiaj nie ma więcej wymówek i nie kupujemy już sosu gotowego, a podany niżej przepis traktujemy wyłącznie jako inspiracje do przyrządzenia swojej salsy, takiej jaka nam najbardziej smakuje. Raz przygotowana może z powodzeniem stać przez kilka dni w lodowce, doskonale tez nadaje się do pasteryzacji w słoiku. Zapraszam!

Składniki:- 3 duże
pomidory-
cebula- średnia
czerwona papryka- pół
zielonej papryki- 3 ząbki
czosnku- ulubiona
ostra papryka (suszona bądź świeże
papryczki chili) - ilość dowolna- łyżka
octu balsamicznego- po pół łyżeczki
cukru,
soli i kuminu- mielony
pieprz czarny do smaku- opcjonalnie świeża
kolendraWykonanie:
Cebule kroimy w kostkę i szklimy w garnku na
oliwie z oliwek. Dodajemy następnie pokrojone w drobną kostkę obrane ze skorki
pomidory,
paprykę i
czosnek. Na wolnym ogniu dusimy wszystko co najmniej 20 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Dodajemy
przyprawy,
ocet oraz listki
kolendry i dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Smacznego!-