Wykonanie
Fideua to bardzo smaczna, a do tego prostsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnej paelli (na którą przepis można znaleźć TUTAJ). Do wykonania tej potrawy wykorzystuje się specjalny
makaron o tej samej nazwie, dokładnie pokazany na jednym ze zdjęć poniżej, dobrze nadają się też grube
nitki, bądź w awaryjnym wypadku pokruszone spaghetti. Myślę, że przepis ten zaciekawi wielbicieli
owoców morza, gdyż można do niego wykorzystać naprawdę dowolne z tych przysmaków. Mój ulubiony dodatek to małe
małże chrilas, równie dobrze mogą być też almejas). Popularne w Hiszpanii jest podawanie tego dania z
sosem czosnkowym. Zapraszam do eksperymentów!

Składniki:- 300 gr
małży (lub dowolnie wybranych
owoców morza)- ok 350 ml
bulionu rybnego (zależy od rodzaju
makaranu)- 1
cebula- 1
czerwona papryka-
tymianek (pół łyżeczki)-
sól i
pieprz do smaku- opcjonalnie
szafran (bądź barwnik) i odrobina
natki pietruszki
Wykonanie:Rozpoczynamy od namoczenia
małży w zimnej, osolonej wodzie, nawet do 4 godzin, tak aby pozbyły się piasku, a następnie je bardzo dokładnie płuczemy. W małym garnku gotujemy kilka łyżek
wody, a gdy się zagotuje, wrzucamy
małże, przykrywamy garnek i potrząsając nim co chwilę, gotujemy maksymalnie 5 minut, do czasu aż się
małże nie otworzą. Wyjmujemy
małże, a do osobnego naczynia zlewamy powstały sos, uważając, aby nie zlać go razem z drobinkami piasku, które mogły pozostać na dnie.


Na patelni podsmażamy
cebulę i
paprykę, a gdy będą już miękkie, dorzucamy suchy
makaron. Zalewamy całość gorącym (to ważne!)
bulionem oraz sosem powstałym z gotowania
małży. Zaraz
potem dodajemy
przyprawy i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy
makaron będzie już prawie miękki, dorzucamy
małże. Gotujemy, aż
makaron będzie całkiem miękki i pochłonie cały
bulion - nie powinno to zająć więcej niż 10-12 minut. Podajemy skropione
sokiem z cytryn, bądź z
sosem czosnkowym. Smacznego!
