Szybki, bardzo dobry obiad. Alternatywa dla klasycznego spaghetti lub carbonary. Nieskomplikowane, proste, konkretne i baaardzo sycące.Składniki:3/4 opakowania makaronu świderki1 brokułpodwójna pierś z kurczakaserek topiony ementaler200 ml śmietany 30%10 dag sera żółtego twardego np. cheddar3 łyżki oleju lub oliwyliść laurowysól i pieprzPrzygotowanie:Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Posolić, dodać liść laurowy, pieprz i zalać śmietanką.Do sosu wkroić serek topiony i podgrzewać całość do momentu rozpuszczenia się serka.Obgotować podzielonego na różyczki brokuła około 5 minut, żeby był al dente. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu i przekładamy do dużego garnka w którym się gotował. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, zalewamy sosem serowym. Ser żółty ścieramy na tarce i wsypujemy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy ponownie solą i pieprzem.SMACZNEGO !