Wykonanie
Zapiekanki zazwyczaj robię z tego co zostało w lodówce i tym razem nie było inaczej. W naczyniu żaroodpornym połączyłam
makaron z warzywami i
kurczakiem, polałam sosem i zapiekłam pod warstwą
żółtego sera. Klasyczne połączenie i bardzo smaczne. Może przepis przyda Wam się na jutrzejszy obiad? Zapraszam!
SKŁADNIKI:podwójna
pierś z kurczakabrokuł5
pieczarek250 g
makaronu (penne, wstążki, rurki)sos: 2
serki topione, pół szklanki
wody, 10 łyżek
śmietany kremówki,
sól,
pieprzgarść startego,
żółtego seraolej do smażenia
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę, doprawiamy solą/pieprzem i lekko podsmażamy na patelni. Po minucie do
kurczaka dodajemy
pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy jeszcze 3 minuty. W międzyczasie w dwóch osobnych garnkach gotujemy al dente (na pół twardo)
brokuła i
makaron.Przygotowujemy sos. Podane składniki umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, by nie było grudek.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem lub
olejem, wykładamy na nie ugotowany
makaron, na
makaron kurczaka z
pieczarkami, a na wierzchu
brokuła. Całość zalewamy sosem i posypujemy
startym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok.15-20 minut. Na końcu ściągamy przykrywkę, by
ser się zarumienił. Smacznego!