ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta smażona w panierce

Młoda kapusta smażona w panierce

nazwa

Wykonanie

Młoda kapusta to warzywo wdzięczne - szybkie w obróbce, słodkawe w smaku. Ja lubię duszoną z boczkiem i cebulką, albo w kapuśniaku, albo w surówce. Wiadomo też, że smak przysmażonej panierki potrafi udoskonalić każde mięso czy warzywo. Ja tak właśnie udoskonalam kapustkę.
Składniki:
główka młodej kapusty
1 jajo
bułka tarta
olej do smażenia (2-3 łyżki)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i osuszyć. Rozkroić na 4 kawałki (głąb ma być w każdej cząstce). Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Do wrzątku wrzucić kapustę i blanszować 10 minut aż będzie al dente. Wyjąć, ostudzić i dokładnie osuszyć, można delikatnie wycisnąć, ale uważać aby cząstki kapusty nie rozpadły się. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Kapustę panierować w rozkłóconym jaju i bułce tartej a następnie smażyć na złoto z dwóch stron. Podawać jako dodatek do mięs, ryb i ziemniaków.
Smacznego :)
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/06/moda-kapusta-smazona-w-panierce.html