Wykonanie
Kolejna propozycja na podanie
ziemniaków, tym razem z nadzieniem
tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla smaku zapieczonych pod
rybną pierzynką
ziemniaków, z dodatkiem
serów i
młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić taki obiad jakąś pyszną
sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą spokojnie na nakarmienie 4 osób.

Składniki:10 sporych
ziemniakówpuszka
tuńczyka w kawałkach, w sosie własnympół pęczka
cebulki dymki1
jajo4 łyżki startej
mozzarelli2 łyżki startego
parmezanuszczypta
soli i
pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko ostudzonych
ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce jego centymetrową warstwę.W misce wymieszać odcedzonego
tuńczyka, poszatkowaną
dymkę,
jajo,
przyprawy,
mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych
ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować
ziemniaki, wierzch posypując
parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Życzę smacznego.