ßßß Cookit - przepis na Zupa krem szparagowo-szpinakowa

Zupa krem szparagowo-szpinakowa

Wykonanie

Składniki:
1 pęczek szparagów
100 g świeżego szpinaku
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
1 litr bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być zgrabna, i tak na koniec zostanie zblendowana), a czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, a szparagi myjemy, odrywamy im zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze kawałki, po czym odkładamy na bok ich główki. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Po chwili dodajemy ziemniaki i czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, po czym wrzucamy szparagi bez główek oraz szpinak i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min (w zależności od miękkości szparagów i ziemniaków). Po tym czasie dodajemy bazylię i główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Gdy ziemniaki i szparagi będą miękkie wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów do dekoracji i miksujemy wszystko dokładnie blenderem na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolorowym pieprzem i układamy główki szparagów.
Smacznego!
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2014/07/zupa-krem-szparagowo-szpinakowa.html