Składniki:1 pęczek szparagów100 g świeżego szpinaku3 średnie ziemniaki1 średnia cebula2 ząbki czosnkukilka listków bazylii1 litr bulionu warzywnegooliwa do smażeniakolorowy pieprzWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być zgrabna, i tak na koniec zostanie zblendowana), a czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, a szparagi myjemy, odrywamy im zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze kawałki, po czym odkładamy na bok ich główki. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy.W rondlu rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej cebulę. Po chwili dodajemy ziemniaki i czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, po czym wrzucamy szparagi bez główek oraz szpinak i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10-15 min (w zależności od miękkości szparagów i ziemniaków). Po tym czasie dodajemy bazylię i główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Gdy ziemniaki i szparagi będą miękkie wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów do dekoracji i miksujemy wszystko dokładnie blenderem na gładki krem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy kolorowym pieprzem i układamy główki szparagów.Smacznego!