Wykonanie
Kasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z
wanilią żółtkami oraz
mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i chrupki,w środku bardzo wilgotny.Ciasto to jest przede wszystkim zdrowe. Kawałek tego ciasta zjadłam dzisiaj na śniadanie oczywiście z
kawą.Pycha.Składniki ;ciasto:2 szklanki zwykłej
mąki (300g)1/2 szklanki
cukru (100g)szczypta
soliodrobina startej
skórki z cytryny, tylko żółta część (wg uznania)1/2 szklanki
masła, posiekanego na małe kawałki (125g)2
żółtkafarsz:1/2 szklanki
kaszy perłowej (100g)szczypta
soli1 szklanka
mleka (250ml)1
laska wanilii lub
syrop4 łyżki stołowe
cukru kryształu4
żółtka500g
śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki3/4 szklanki
brązowego cukru (150g)sok z 1/2
cytrynymasło i
mąka do wysmarowania i oprószenia formyWykonanie:ciastoWymieszaj
mąkę z
cukrem i
solą i dodaj startą
skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony
mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego
masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów
chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę
wody lub
śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego
żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nim nasmarowaną
masłem i oprószoną
mąką blachę,Ugotuj
kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj
mleko i
laskę wanilii i gotuj, aż
kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj
cukier, a
potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj
żółtka. Ugotuj
śliwki z
cukrem i
sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż
ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę
kaszy. Na wierzch nałóż
śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.