ßßß
Po dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno czekoladowe z malinami. Ciasto które udało mi się upiec jest po prostu obłędne (właśnie na takie miałam ochotę); wilgotne i rozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta.Skł adniki:15 dkg mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia20 dkg cukru10 dkg czekolady gorzkiej1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3 łyżki kakao1 jajko1/ 2 szklanki wody1 łyżeczka olejku waniliowego1 szklanka malinWykonanie:Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny.Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową .Polewa czekoladowa:1/2 masła1/2 szklanki c ukru3 łyżki mleka3 łyżki kakaoSkładniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy .Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto.