Wykonanie

Po dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-
owocowego wróciłam obładowana
malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno
czekoladowe z
malinami. Ciasto które udało mi się upiec jest po prostu obłędne (właśnie na takie miałam ochotę); wilgotne i rozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno
czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam
polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak
czekoladowego ciasta.Skł adniki:15 dkg
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 dkg
cukru10 dkg
czekolady gorzkiej1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
kakao1
jajko1/ 2 szklanki
wody1 łyżeczka
olejku waniliowego1 szklanka
malinWykonanie:
Masło z
cukrem podgrzewamy, dodajemy
kakao,
wodę ,
kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy
olejek waniliowy ,
jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto
maliny.Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.Wychłodzone ciasto polałam
polewą czekoladową .
Polewa czekoladowa:1/2
masła1/2 szklanki c
ukru3 łyżki
mleka3 łyżki
kakaoSkładniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy .Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto.