ßßß
Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-budyniowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Składniki
Margaryna
Cukier
Żółtko
Śmietana
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
Mąka
Mleko
Śmietanka
Wanilia
Jabłko
Kasza manna
Wykonanie
Składniki:ciasto1 kostka
margaryny
1 szklanka
cukru
kryształu3
żółtka
3 łyżki kwaśnej
śmietany
1
cukier waniliowy
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 kg
mąki
masa budyniowa1 l
mleka
4 łyżki
cukru
3 budynie
śmietankowe
lub
waniliowe
do ciasta:4 duże
jabłka
kasza manna
Wykonanie:
Mąkę
mieszamy z
proszkiem do pieczenia
.
Margarynę
trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do
mąki
. Dokładnie mieszamy składniki.
Żółtka
,
cukier
i
cukier waniliowy
roztrzepujemy w
śmietanie
. Dodajemy do
mąki
z
margaryną
i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy
budyń
. Kroimy
jabłka
na osiem części i obtaczamy w
kaszy mannie
. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy
jabłka
i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut.
Źródło:
http://goracykasek.blogspot.com/2014/09/ciasto-jabkowo-budyniowe.html
Przepisy powiązane
Sernik :)
Sernik :)
Sernik :)
Sernik :)
Sernik :)
Składniki powiązane (0)