ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru kryształu
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg mąki
masa budyniowa
1 l mleka
4 łyżki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
do ciasta:
4 duże jabłka
kasza manna
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/09/ciasto-jabkowo-budyniowe.html